Våffeldagen

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Marie bebådelsedag kallas även Vårfrudagen, en benämning som i folkmun förvanskats till Våffeldagen. 

Jungfru Marie bebådelsedag eller Vårfrudagen infaller den 25 mars, nio månader före juldagen. Det är med andra ord den dag då Maria blev gravid med Jesusbarnet. I olika lokala dialekter har uttalet av Vårfrudagen fått likheter med "våffla". Här i länet har dagen kallats för Våfferdagen.

Men något frosseri i våfflor just denna dag har det inte varit tal om. Senvintern var en period med enkel mathållning.  Korna gav nästan ingen mjölk och hönorna värpte inga ägg under vintern. Vårfrudagen var däremot viktig eftersom den förut sammanföll med vårdagjämningen. Den markerade slutet på vintern och början på våren. Den här dagen gick det att ta tydor för hur det kommande året skulle bli.

Våfflor har varit populära ända sedan 1600-talet, både till vardag och fest. De enklaste våfflorna var gjorda på enbart vatten och mjöl, de festliga med grädde, ägg och socker. Under 1900-talet har järnhandlare använt traditionen att äta våfflor på Vårfrudagen som ett försäljningsargument för att sälja våffeljärn.


 

Recept på kornmjölsvåfflor
2 1/2 kkp kornmjöl, 1/2 kkp vetemjöl, 1/2 liter mjölk, 2 ägg samt salt och socker.
Mjöl och mjölk vispas ihop och får svälla en stund. Sedan tillsätts de uppvispade äggen, salt och socker. Gräddas i väl smort våffeljärn.

Recept ur: Maj-Britt Kristiansson. Mattraditioner i Ångermanland och Medelpad.


 

Gunnel Boström

1:e antikvarie/redaktör
Telefon 0611-886 39
Mejl gunnel.bostrom@murberget.se


 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på kvinna som gräddar våfflor
Våffelgräddning. Foto. August Boija