Valborgsmäss

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Den 1 maj har helgonet Valborg namnsdag. Hon har även fått ge namn åt valborgsmässoafton då vi samlas runt bålen för att hälsa vårens ankomst.

Valborg var en anglosaxisk furstedotter som på 700-talet var abbedissa i klostret Heidenheim i Schwaben. Valborgsmässan finns omtalad redan i de medeltida svenska lagarna. Men det är inte som helgondag som Valborgsmässan firas hos oss, utan som sommarhalvårets början.

Seden med valborgsmässofirande har förmodligen kommit med tyska invandrare till Uppland där Linné beskriver den på 1700-talet:

Eldar sågos på många ställen lysande långt ifrån vägen; ty lantmannen har för sed allt ifrån hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren.

Från Uppland har seden under 1800- och 1900-talet spridit sig till övriga delar av landet. I dag har universitetsstäderna Uppsala och Lund det mest intensiva valborgsmässofirandet. Där har studenterna sedan lång tid firat vårens ankomst. Förutom sången och sillfrukosten hör även mösspåtagandet till traditionen. Ursprunget till den seden är utbytet av den mörka vintermössan till den vita sommarmössan. 

Gunnel Boström

1:e antikvarie/redaktör
Telefon 0611-886 39
Mejl gunnel.bostrom@murberget.se


 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på Valborgsmässobål