Surströmming

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Den tredje torsdagen i augusti är det av tradition surströmmingspremiär. Visserligen har Livsmedelsverket upphävt den tidigare lagen om första försäljningsdatum för årets strömming, men norrländska handlare brukar ändå invänta den rätta dagen.

Surströmming är en anrättning med långa anor. Att syra kött och fisk är ett mycket gammalt sätt att bevara mat som förekommer i många kulturer.

Saltströmming och surströmming var sedan medeltiden lönande handelsvaror. Under perioder med saltbrist minskade produktionen av saltströmming och surströmming tillverkades istället. Soldater i fält konsumerade det mesta, men strömming ingick även i den dagliga kosten för en stor del av landets befolkning.

Från Alnön berättas följande måltidsminne från 1800-talets senare del: Till var frukost - söndagarna undantagna - serverades strömming i någon form, vanligen salt, men om förhöstarna alltid syrad. Vi barn hade aldrig något att anmärka på detta kosthåll, utan åt vår strömming alltid med bästa aptit.

Strömmingen förvarades i laggade trätunnorna som alltid läckte saltlake. Det var därför smått revolutionerande när Ulvö Gamla Salteri på 1890-talet började förpacka strömmingen på plåtburk. Det blev en försäljningsuccé som under många år gav Ulvön ett försprång på marknaden.  

Gunnel Boström

1:e antikvarie/redaktör
Telefon 0611-886 39
Mejl gunnel.bostrom@murberget.se


 

 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på man med surströmmingsburk