Pingstakojor
Förr var pingsten barnens helg med kojbyggen och lek. I museets uppteckningar om pingst finns berättelser om hur man reser pingstakojor på pingstafton. De flesta pingstakojor var enkla konstruktioner med väggar flätade av granris. Stommen till kojorna brukade stå kvar till nästa pingst då riset byttes ut. Under sommaren användes de av barnen som lekstugor. I Sörmark, Säbrå socken har det funnits en rejälare koja, byggd 1869 av resvirke och med spåntak, murad spis och ett litet fönster. Det berättas därifrån att barnen vaknade tidigt på pingstdagen för att vandra iväg till kojan. Med sig hade de en matsäck med smörgåsar, ägg, fläsk och annan god mat. I kojan kokade barnen ägg och kaffe, stekte fläsk, åt och lekte. På kvällen bjöd man in barn från andra kojor. Kojan låg dock så nära hemmet att föräldrarna kunde hålla barnen under uppsikt. På Annandag pingst var det de vuxnas tur att vandra till pingstakojan där de drack kaffe och även starkvaror och roade sig. Äggen var minst lika viktiga till pingst som till påsk. Av tradition skulle man äta tre eller fyra ägg på pingstmorgonen. Katarzyna ForsbergAntikvarie
|
|