Projektlogg Museer och minnen

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

16 november

Jul i Prästgården

Det är alltid lika fint att göra jul i prästgården, sätta upp bonader och ta fram julsakerna.Idag kom stödgrupp två. Veronica och jag bakade saffranskaka och pepparkakor. Det är härligt när det luktar nybakat. Vi fikade och pratader julminnen. Vi fick bland annat veta att i Nordingrå "kastade man in" julklappar på 1940-talet. Man klappade på dörren hos en granne på byn, kastade in en julklapp och sprang iväg så fort man kunde.

16 oktober

Den gamle by

Studiebesök i Århus i Danmark. Vi mötte upp våra svenska och norska kollegor och fick ett pår fantastiska dagar i Århus. Man har kommit långt med arbetet och vilka fantastiska miljöer. De hade en otroligt fin 1950-tals lägenhet, där de hade en stor del av sina träffar och program. Strax utanför hade museet köpt in en bit mark och höll på med att bygga upp ett helt 1970- tals kvarter. det ska innehålla allt från en jazzklubb till en gynekologmottagning. Vi blev väl emottagna och hann utbyta många erfareheter dessa dagar./ Sara

5 oktober

Prästgården

Stödgrupp två besöker oss i prästgården. Vi fortsätter med vårt hösttema " i skördetid. Vi hade plockat in av köksträdårdens blommor och kryddor och dukat upp vår rekvisita kring skördetemat. Fina diskusitioner om bärplockning och gamla recept. Det är härligt att vara i prästgården,  miljön ger en lungande effekt på oss alla/ Sara och Veronica

Foto på ett äppelträds grenar

29 september

Prästgården

Så var det dags att starta upp hösten tema "i skördetid". Vi var i god i tid för att göra iordning i prästgården. Tyvärr gick der inte riktigt som vi hade tänkt oss. Ingen hade eldat i gården på ett tag så skorstenen var kall och det började ryka in. Snart såg vi inte varandra för atll rök! Vi fick kalla på support från vår tekniska avdelning. De fixade det väldigt bra men tiden hade dragit iväg och det gik bara inta att vistas innomhus. i flyttade ut stolar i kryddträdgården och hade en inproviserad träff i det vackra höstvädret. Ingenting blev som vi hade tänkt oss, men väldigt bra ändå!

/ Sara och Veronica

27 och 28 augusti

Trondheim

Två dagar i Norge tillsammans med våra kollegor i Östersund och Trondheim. Barbro och Marie från Härnösandskommun reste med oss. Vi besökte Vallentinlyst, ett stort äldreboende i Trondheim. Väldigt fina lokaler med ett rum med gamla saker. De hade många olika minneslådor med spännande innehåll. Utomhus hade de satt upp en kåta med en kamin, där man kunde ha en trevlig samvaro. Sedan fick vi prova sittdans, man sitter och tittar på en film och får instruktioner till olika låtar. Mycket skratt! Sedan fick vi besöka Ringve musikmuseum. Vi fick en en fin visning av museet och sjöng lite allsång, på svenska. Under Norge besöket hann vi besöka två museer till, Sverresborg och Skjördal. Det är mycket inspirerande och nyttigt att se hur våra kollegor arbetar./ Sara och Veronica

Plåtlåda med småprylar

1 juni 2012

Samlingarna

Efter önskemål av gruppen, besökte vi museets samlingar tillsammans med Katarzyna Forsberg antikvarie på murberget. Vi tittade på bland annat leksaker, vapen och möbler. Alla tyckte  att det var spännande att få komma innanför kulissserna. Vi är glada för att Berit Jonsson från Härnösands kommun och Demens/psykiatrikonsulenten Pär Hägglund samt annhörigkonsulenterna Marie Hägglund och Barbro Jansson var med under dagen. Visningar i samlingarna kan vi vidareutveclka tillsammans med Katazyna. Vi har ju så många spännande föremål. Efteråt fikade vi rabarberkaka i museets aktivitetsrum./Veronica och Sara

11 maj 2012

Vår andra grupp

Nu har vi tagit emot vår andra annhörigrupp i prästgården. Det blev mycket prat om gamla Härnösand och skoltemat försvann lite, men vad gör det? Stämmningen var trevlig och uppsluppen. Gästerna fick styra samtalen, och det var mycket att prata om. Någon hade gift sig i murbergskyrkan, då styrdes samtalet direkt in på romantik och frieri. De fick fylla i utvärderingen innan besöket var slut. Det kom önskemål om att titta i museet samlingar vid nästa träff, vi ska göra vad vi kan./Veronica och Sara

10 maj 2012

Konferans, läskraft på länsbiblioteket.

Vi har varit på en inspirerande konferans på länsbiblioteket!

Bild på Affisch med information och program, Inspirationsdag om Läskraft

Vi fick chans att presentera projektet, vilket resulterade i flera bokningar./ Veronica och Sara

4 maj 2012

Vår första grupp

Idag har vi tagit emot våra första gäster i prästgården här på murberget. Det var en stödgrupp där anhöriga också fick delta, vi blev sammanlagt 13 stycken till bords. Vi hade i förväg fått frivilliga levnadsberättelser av våra gäster, för att se om  det gör skillnad  i våra möten. Eftersom temat är skolan förr så började vi fika korvsmörgåsar inslagna i smörpapper. Mjölkflaskor stod på bordet men de flesta föredrog kaffe. Samtalet kom genast igång kring skolmåltider. Vi hade också bakat kristidskaka efter Jamtlis recept och forsatte då samtala kring ransoneringskuponger. På radion hade vi skolpsalmer bla" Din klara sol" under tiden. Efter fikat förflyttade vi oss in i herrummet där vi hade plockat fram skolmaterial som skolplancher, pennskrin, bokmärken, skolklocka mm. stämmningen blev fin och gemytlig. Strax innan de gick hem fick de fylla i en utvärdering, ett enkelt mätinstrument där vi ser hur gästerna upplevde mötet. Bra poäng blev det! /Veronica och Sara

Foto på eldstad

26 april 2012

Jamtli

Projektmöte på Jamtli i Östersund tillsammans med kollegor från både Sverige och Norge. Varje instutition presenterade sin verksamhet utifrån bakgrund, hittils genomförda aktiviteter och kommande verksamhet. Vi gjorde studiebesök bla i Per-Albintorpet, där de tar emot sina grupper. Vi har planerat in gemensamma studiebesök till hösten till Norge, Danmark, och ett möte hos oss på Murberget. Projektansvariga gick igenom de första månaderna av projektet med lägesrapporter mm. En trevlig och inspirerande resa! / Veronica och Sara

Gruppfoto, 13 stycken på bilden

En drös kaffekoppar uppställda tillsammans med kakor och fikabröd.

23 april

Oslo

Nu har projektet varit igång ett tag och vi är redo att börja ta emot grupper. Jag har varit i Oslo tillsammans med kollegorna från Jamtli och fått inspiration. Första dagen var vi på Norsk Folkemuseum på en kurs "Möte med minner-museumsstillbud för personer med demens" Museet hade många äldre byggnader och miljöer, de hade byggt om en 1800-tals gård till 1950-tal där de hade sin verksamhet. Väldigt fint! Nästa dag hann vi med att besöka tekniskt museum och telemuseum som låg i samma byggnad. Båda museerna tar emot grupper i sina utställningar på olika sätt. På em besökte vi Oslo bymuseum, även där tog man emot i utställningarar. Det var bla fint uppbyggda köksmiljöer från olika epoker. Kan konstatera att de har kommit långt med sitt arbete i Norge, men jag är glad att vi får arbeta mer praktiskt i våra miljöer än vad de har möjlighet att göra. /Sara

Foto på gammaldags kök med gula skåpluckor

11 april 2012

Nya anställningar

Ny har Veronica Sonidsson och Sara Öhman börjat arbeta i projektet. Det löper över två år och vi samarbetar med Härnösands Kommun, Jamtli, Östersunds Kommun, Ringve museum, Stjördals museum och Trondheims Kommun. Den 19 - 20 april träffas alla inom projektet på Jamtli i Östersund. /Margareta

Kontakta oss

Margareta Bergvall