Sveriges sista krig

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Året är 1809 och den ryska armén har trängt ner de svensk-finska trupperna till Umeå.

I ett sista försök att få kontroll över krigshändelserna upprättas ett högkvarter i Härnösand, där höga befälhavare, soldater och lantvärnister samlas för vidare befordran norrut.

Härnösand är en liten stad vid den här tiden, med ett par tusen invånare. Helt plötsligt mångdubblas befolkningen, in väller soldater och officerare som ska ha mat och logi, ett lantvärn ska mönstras och vid hamnen lägger flottan till.

Sommarspelet Härnösand i krig och kärlek skildrar allmoge och borgerskap i staden, under några månader nådens år 1809, ur unga kvinnors och mäns synvinkel. Somliga kan sko sig på kriget, för andra betyder kriget undergång. I dess fotspår sås både split och kärleksfrön.

För Stor-Sverige är 1809 ett omvälvande år, på våren störtas Gustav IV Adolf av tronen och fängslas, och under hösten förloras Finland till ryssarna. Det är Sveriges sista krig.

Murberget, Länsmuseet Västernorrland, producerar utomhusspelet i samarbete med Bäverteatern. Den fiktiva berättelsen Härnösand i krig och kärlek grundar sig på verkliga händelser och har premiär 8 augusti på just Murberget.

För drygt ett år sedan började Kerstin Hultin, som skrivit spelet, sitt grävande i dammiga arkiv och gamla böcker. När hon så småningom blev synlig igen bakom hyllorna hade hon manuset till spelet i sina händer, ett manus som Bäverteatern stod redo att ta emot.

Liksom Härnösand mångdubblades under en kort period under år 1809 har teatergruppen, år 2009, fått föröka sig för att kunna besätta alla roller i Härnösand i krig och kärlek. Genom vinter och vår har teaterledaren Ylva Steen och regissören Thomas Olsson planterat repliker, riktningar och kroppsspråk i aktörernas sinnen och minnen.

Och medan borgmästaren, Kaffe-Greta och Ful-Pelle odlat sina karaktärer vid det gamla rådhuset på Murbergets torg har sömmerskor suttit böjda över tidsenliga klänningar i huset bredvid.

När sommaren lider mot sitt slut kan alla teaterintresserade få skörda frukterna av samarbetet Bäverteatern - Murberget, och se vad som kan ha hänt i Härnösand under det som kallas Sveriges sista krig.

Kärstin Nordin, producent

Pil tillbaka Tillbaka

 

blog comments powered by Disqus